פזילה אולי מזוהה בעיקר עם ילדים, אבל ישנם גם מבוגרים שסובלים מהתופעה – שמשפיעה הן הדימוי העצמי והן על הראייה. כדאי לדעת שישנן מספר דרכים לטפל בבעיה ולא בכל מקרה נדרש ניתוח. בעמוד זה תמצאו מידע אודות הסוגים השונים של הפזילה, הגורמים לה ואפשרויות הטיפול השונות.

מהם הגורמים לפזילה בגיל מבוגר?
ישנם מספר גורמים אפשריים לפזילה, ועל-מנת להבין אותם רצוי קודם כל להבין כיצד בנויה העין שלנו: ישנם 6 שרירים אשר מחזיקים את גלגל העין בתוך הארובה: שני שרירים אופקיים שמייצרים את התנועות לצדדים, שני שרירים אנכיים שמייצרים את התנועות כלפי מעלה ומטה ועוד שני שרירים אלכסוניים שמייצרים את התנועה הסיבובית. על-מנת להבטיח ראייה מיטבית, נדרש כמובן תיאום בין כל השרירים בשתי העיניים, כשלמשל מבט כלפי חוץ מחייב מתיחה של השריר האופקי החיצוני ובמקביל הרפיה של השריר הפנימי. התיאום הוא זה שמאפשר התמקדות בנקודה מסוימת בשתי העיניים וכתוצאה מכך תפישת עומק.
פזילה – מצב שבו המוח מקבל מכל אחת מהעיניים תמונה נפרדת – היא למעשה חוסר תיאום של פעולת השרירים. חוסר התיאום עלול להיווצר עקב בקרה לא תקינה מצד המוח, עקב פגיעה באחד השרירים (למשל כתופעת לוואי של מחלה של בלוטת התריס), או בשל פגיעה עצבית (כתופעת לוואי של סוכרת או יתר לחץ דם, למשל).
בחלק מהמקרים פזילה אצל מבוגרים היא תוצאה של החמרה של פזילה קלה בילדות אשר החמירה או שלא טופלה היטב. ישנם גם מצבים שבהם הפזילה נגרת בבת אחת, כפי שמתרחש לעתים אחרי פגיעת ראש, ולעתים שינוי בחדות הראייה מחייב את העין למאמץ יתר וכתוצאה מכך תיווצר פזילה.
סוגי הפזילות
ישנם 4 סוגים שונים של פזילה: פזילה כלפי חוץ, נגד כיוון האף (אקזוטרופיה), פזילה כלפי פנים, לכיוון האף (אזוטרופיה), פזילה כלפי מעלה (היפרטרופיה) ופזילה כלפי מטה (היפוטרופיה).
הבסיס לטיפול מיטבי בפזילה אצל מבוגרים הוא אבחון מדויק הן של סוג הפזילה והן של הגורמים לה. האבחון כולל בדיקה של חדות הראייה, בדיקה של תנועות שתי העיניים ומדידות שונות, בדיקת רפרקציה (שמודדת תשבורת אור בעיניים) ועוד.
דרכי הטיפול השונות בפזילה אצל מבוגרים
ניתן לחלק את הטיפולים בפזילת מבוגרים ל-3 קטגוריות: תרגילים לעיניים, ניתוח ופריזמות.
תרגילים לעיניים
בחלק מהמקרים של פזילה אצל מבוגרים ניתן לפתור את הבעיה באמצעות תרגילי עיניים ייעודיים: הסתכלות לרחוק ולקרוב, חיזוק יכולות תנועה שונות של העיניים, שיפור יכולת ההתכנסות של העין כמו גם יכולת ההתבדרות שלה ועוד. כל התרגילים מחזקים הן את העיניים והן את מנגנוני בקרה של המוח על העיניים. אופטומטריסטים מנוסים יודעים להתאים לכל מבוגר שסובל מפזילה את התרגילים האופטימליים עבורו ומנחים אותו כיצד לבצע אותם גם בבית, בין טיפול לטיפול, כך במשך מספר שבועות.
ניתוח
ישנם מצבים שבהם אין מנוס מניתוח. במסגרת הניתוח מחזקים שרירים (ע"י הארכתם), מחלישים שרירים (ע"י קיצורם) ואילו גלגלי העיניים ממוקמים כך שיהיו מקבילים זה לזה. לעתים יש צורך לנתח עין אחת בלבד ולעתים מנותחות שתי העיניים. הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה, ורק לאחר החלמתה המלאה של העין (כעבור כ-6 שבועות) ניתן לדעת מהי מידת ההצלחה של ההליך הכירורגי.
פריזמה
פריזמה הינה עדשה דקיקה שמיועדת לתיקון הפזילה ואשר מותקנת על עדשת המשקפיים. הפריזמות מסיטות את קרני האור, ובכך מזיזות למעשה את התמונה כך שהאדם זוכה לתמונת עומק מלאה למרות הפזילה. ישנם סוגים שונים של פריזמות, ובאופן טבעי הבחירה ביניהן נשענת על אבחון מקצועי של אופטומטריסטים מנוסים.
עוד על דרכי טיפול שונות בפזילה תוכלו לקרוא בקישור הבא:
- 0שיתופים
- שתפו בפייסבוק
- צייצו בטוויטר
- שתפו בגוגל+
אני ממליץ בחום על ארזה פרוכטר